Inom fotbollen finns en ibland nästan osynlig hierarki. Dess tydligaste element är däremot uppenbara: de yngre spelarna får börja jaga i övningen ”kvadraten”, och dessutom bära materiel både till och från träningarna.

Just det har jag inget problem med (kanske för att jag är 28 nu och långtifrån yngst längre). Men jag har också lärt mig vikten av att ta hand om de nya på ett bra sätt. De främsta varningsexemplen hämtar jag faktiskt från mina egna år som färsk seniorspelare, i 14-, 15-årsåldern.

Jag kom till min första träning med ett starkt självförtroende. Jag visste vad jag kunde och ville visa världen min storhet. Samtidigt var jag medveten om min egen position i gruppen, och höll därför låg profil i omklädningsrummet. Ambitionen var istället att sätta det stora avtrycket på fotbollsplanen.

Det dröjde inte många minuter innan jag hade dribblat bort min förste lagkamrat. Några sekunder senare släcktes dock ljuset – samme spelare hade, kanske i ett känslotillstånd av förödmjukelse, vänt sig om, satt full fart och bestämt sig för att ta undan benen på mig.

Någon ursäkt kom aldrig. Jag borstade av mig, och fortsatte spela som om inget hade hänt. Men det var varken första eller sista gången, och det slutade inte heller med fysiska attacker – många gånger försökte spelaren ifråga, samt några av hans bästa vänner, bryta ner mig mentalt, genom att starta oprovocerade bråk och säga saker som ingen människa ska behöva höra.

Länge höll jag emot, med förvissningen om att de skulle bli kvar på låg nivå och att jag själv skulle nå eliten. Men som 17-åring – mitt under en match där jag gång på gång hade blivit dränkt av negativa tillrop från några av mina lagkamrater – valde jag att lägga av. För många kom det säkert som en blixt från klar himmel, men för mig var det ett beslut som hade vuxit fram.

Fotbollen var nämligen inte rolig längre.

Det berodde givetvis på en kombination av olika saker, men jag vågar ändå påstå att den mobbning som pågick – och som dessutom ingen av de äldre kände sig manad att stoppa – var den främsta orsaken. Till slut, efter några år, gjorde jag comeback, men då var det försent att göra en ny elitsatsning. Istället handlade det om att återfå glädjen för fotboll.

Kontentan? Tja, för mig är det av yttersta betydelse att alla nya – särskilt de i sina tidiga tonår – ska känna sig välkomna i en seniormiljö. Min klubbs hierarki ska vara horisontal, inte vertikal. Det ska vara högt i tak och alla ska få möjligheten att visa framfötterna utan att få dem undansparkade.

Själv är jag inte heller bitter kring det förflutna – jag hade säkert inte nått så högt som jag hade tänkt ändå – utan bara mån om att framtiden ska bli bättre.

Fotbollen ska vara en källa till glädje och gemenskap, inget annat.

***

På Rakt Upp I Krysset har flera av våra lokala bloggare vaknat till liv efter vinterdvalan.

Jag noterar att…

… Upphärads Tobias Nilsson lägger ut dimridåer kring lagets taktik. Jag misstänker nämligen att hans ”avslöjande” gällande UIS spelfilosofi i det senaste inlägget var ren bullcrap. Nej, där får jag helt enkelt fortsätta att utreda varför hemlighetsmakeriet är så satans utbrett.

Linnea Johansson, i Åsebro Brålanda, hittat den ultimata positionen på planen. Själv måste jag göra minst ett år som mittback/libero innan karriären avslutas, bara för att se om min misstanke stämmer: att vem som helst kan spela där. En alibiposition, helt enkelt.

Lucas Strömberg hoppas att hans Hjärtum ska etablera sig som ett division 5-lag i år. Apropå Upphärads hysch-hysch gällande spelsystem så är det även locket på här – men då i form av det som skedde under vårens träningsläger. Jag gissar dock att han ger med sig så småningom, när tanken på billiga klick legat och grott under en längre tid. Inget att skämmas för i så fall, Lucas!

Elin Karlsson, som spelade mittback i Skoftebyns premiär, togs ut i den andra upplagan av Veckans elva på Fotbollsbloggen. Hoppas att hon inte tar åt sig bara när hon ser att jag kallat det för en hittepå-position…

Ja, det var ett axplock av det som skrivits på sistone.

På återseende peeps!