Välj en sida

När det gäller våra lokala lag online och dess närvaro/aktivitet kan man antagligen sitta timtal och bara söka en massa info. Analysera och lista.
Tyvärr har jag varken ro’n eller tiden för att göra den grundliga analysen. Ni får helt enkelt nöja er med min överblick och jag tror ändå de flesta siffror stämmer.

Vad skulle då kunna gått fel, och vad finns det mer att utforska?

Jo, när man söker efter lagen på olika ställen kan det ibland hända att sökmotorn är ganska kräsen med stavningar, understreck, mellanrum osv. Där kan några av lagens sidor ha slunkit igenom mitt sökfilter. Sen är det svårt att bedöma när man hittar ett flertal konton. Så när ni läser nedan statistik får ni ha i åtanke att jag kan ha missat något konto. jag kan även ha använt mig av fel, när det finns flera att välja på.

Mer då?
Ja. Tekniken går ju framåt hela tiden. Närvaron har jag här mätt på de 4 vanligaste ställen idag.
Hemsida, Facebook, Instagram & Twitter.
Det finns en mängd andra ställen också och en av de större uppstickarna är ju Snapchat som jag inte kollat på alls. Knappt ens privat.  😉

Vad är det mer som gör analysen svår?
Ännu en faktor som gör att man kan bedöma fel är när kontot startades.
Jag utgår här från att alla haft kontot typ lika länge, trots att jag vet att så inte är fallet.
Som exempel startades TFK ett twitterkonto för sitt herrlag så sent som nu i Juni.
Så vet ni lite om den faktorn också.

Svaret man får och vad jag tycker om denna statistik:

 • Lite partiskt tycker jag ändå att FC Trollhättans hemsida är snyggast. Lite pga att sidan INTE följer strömmen och att den har ett eget utseende. Ingen statisk mall.
  Sen tycker jag även svensklag.se fungerar bra och går att använda på ett bra sätt. Laget.se är ganska krånglig, rörig och saknar vissa snabbval man vill ha. Idrottonline.se är rent av förfärlig.
  Som extrakommentar kan jag nämna sportsadmin (tror jag det heter) som är ganska snygg. Dock lite FÖR ”prålig” och saknar en del funktioner om jag minns rätt när jag fick en demonstration för ett par år sedan.

  • Hemsidesegrare: FC Trollhättan
 • Facebook, äldst bland de sociala fenomenen. Föregicks av sidor som Lunarstorm m.fl. Här kan jag tycka att näst efter hemsida är en klubbsida på Facebook viktigast för fotbollsföreningarna idag. Flest användare och flest möjligheter. Vår liga leder FC Trollhättan ganska markant när det kommer till gillare. Och lite förvånande är att jag inte hittar varken sida för Trollhättans BoIS eller Melleruds IF eller Åsaka SK. Detta medans en förening som Lödöse Nygård IK även har separat sida för både herr och dam. Plus i kanten där!
  När det gäller Facebook har de flesta föreningar kunskap och möjlighet att upprätthålla inläggens frekvens samt innehåll och det är bra. Vad som avgör ”fighten” om titeln här på bloggen denna gång blir då istället det logiska. Antalet följare/gillare.
  FCT har 2156 gillare (fel i grafiken nedan) och således 684 före Vänersborgs FK på andraplatsen.

  • Facebooksegrare: FC Trollhättan
 • Instagram är en av de trevligaste apparna att skanna igenom då och då. Bilder säger så mycket mer och de utökade funktionerna på senare tid används lite för dåligt ännu tycker jag. Förutom att posta en bild, kan man posta flertalet bilder, man kan posta filmklipp och till och med sända live. Med mera… med mera…
  Vänerborgs FK Herr leder följar-toppen (1174 följare), men Melleruds IF leder ligan stort när det gäller att posta (1647 inlägg). När man då ska värdera och rangordna går jag ändå efter antalet följare. Där har VFK även ett fint dam-konto och enligt marknadsföringsargumentet ”spridning” kommer jag fram till följande. Även om innehållet självklart också är viktigt:

  • Instagramsegrare: Vänersborgs FK
 • Twitter som får ses som nyast bland de sociala medier jag tar upp, tycks bara växa. FC Trollhättan var först ut bland alla, 2010. Flest, 9st konton, startades 2014 och i år har alltså Trollhättans IF och Trollhättans FK Herr tillkommit.
  FC Trollhättan har flest följare, vilket känns logiskt då kontot är äldst. Twittrar gör dock Mellerud mest som snart närmar sig fantastiska 9000-gränsen.
  Hur bedömer man detta nu då?
  Jag får bortse från mitt förra argument här, det med mest följare och marknadsföringsvärde.
  Istället får jag också lägga till produkten innehåll och ge en stor eloge för aktiviteten Melleruds IFs konto står för.

  • Twittersegrare: Melleruds IF

 

Vad säger då denna statistik? Spelar den någon roll?
Att använda sig av hemsida, Facebook och andra medier ger en riktigt bra marknadsföring. Man får publicitet och man syns.
Om det spelar någon roll? Någon viktig roll? Jo, jag tror det faktiskt. Att det kan vara så ibland alltså.
Både spelare och ledare har ganska bra koll online nu för tiden. Om man då aldrig synts online finns större risk att bra spelare eller ledare istället väljer en klubb som syns bra och publicerar bra/ofta och snyggt. Man har redan fått sig en uppfattning online. Kanske det viktiga första intrycket redan innan det eventuella mötet.

 

Själva statistiken då:

 

**********

Skulle gärna vilja ha med Åsebro/Brålanda dam här samt Sollebrunns AIK.
Vet inte om jag ska utöka med dessa i mitt ”upptagningsområde”.
Vad tycker ni?

************

Sjuntorps IF är enda lag jag hittar med instagramkonto för både klubben, herr och dam.
Lödöse Nygård IK är lika duktiga, fast på Facebook.
(På twitter heter deras likar: TFK, VFK & WIK)

**********

Stora föreningen Trollhättans BoIS har ingen Facebooksida (än).
Anmärkningsvärt ändå.

**********

Innan 2010 fanns inget fotbollslag i regionen på twitter.
Jag själv gick med 2009.
Det var väl då iPhone slog igenom i Sverige va?

*********

En klapp på axeln och push i ryggen, och förhoppningsvis starten på en bättre synlighet online, ger jag:
Trollhättans Finska Förening
Åsaka SK

**********

Annonsaktig text:
Bloggaren.se fungerar suveränt om man behöver hjälp med synlighet i medier eller kanske bara vill komma igång snabbt o lätt med passande strategi.

**********

Någon förening eller något lag med egen Snapchat?
Hör gärna av er.  🙂

Rätta mig gärna vid ev felaktigheter eller missar: info@raktuppikrysset.se

Tack för nu.
😀

PS. Ewenborg. Fasen vad kul det ska bli att se och hoppas på en jävulsk succé. Det är han värd. Ds.

 

.

Share This