Spenderade helgen i Sparbankshallen i Vara för att följa äldsta sonen Isak med sitt Halvorstorp p04. Ett gött gäng grabbar som åkte på cup taggade men tyvärr fick vända hem med hängande huvuden efter idel förluster. Det brukar gå ganska bra för det här gänget, men det var tufft motstånd. Jag blev imponerad både av fart, teknik och skott hos grabbarna i lagen runt Vara.

Det var för övrigt en väldigt fin anläggning de har i Vara. En fin 9-manna inomhusplan sammanbyggd med klubbhus och utsikt över den fina fotbollsplanen utanför.

 

bild 2 bild 1

 

Vinter- och sommaridrott

När jag var liten, ja ända upp till jag var 15 år, så dubblerade jag mellan fotboll på sommaren och hockey på vintrarna. Hur är det idag undrar jag? Har fotboll/hockey/innebandy/friidrott/basket blivit mer och mer en året-runt-idrott för barnen? Och hur många 10-åringar till exempel provar mer än en idrott?

Jag hoppas de flesta ledare där ute för 10-14 åringar tycker att det är OK att barnen har en annan idrott under lågsäsong. Men jag tror trenden är den att barnen själva tycker att de missar för mycket om de ska hålla på med annat medans kompisarna fortsätter träna och spela. Har träningsmängden i respektive idrotter ökat så mycket att det är svårt för barnen att göra mer än en idrott utan att känna att de kanske ”inte får spela” om de inte är på träningarna? Och är det i så fall en bra utveckling? Det är en svår fråga. Alla vill ha spelarna på träning men jag hade nog försökt uppmuntra barnen att prova annat under lågsäsong med risken att tappa några för en annan sport.

Jag är för vinter och sommarsporter och tror inte barnen tappar om de delar upp året mer mellan idrotter, det breddar idrotten. De där superstjärnorna kommer vi alltid, nån gång ibland, få fram.

Vart är spelarna?

En annan fråga jag funderar mycket över är vad som är de olika klubbarnas mål med sina verksamheter. Är det att få fram några riktigt duktiga spelare som går vidare och är elitidrottsmän eller är det att skapa en massa goda spelare som håller på med idrott långt upp i åren och med det främjar folkhälsan och idrottsrörelsen.

Det finns, enligt mig, allvarliga tecken på att i till exempel fotboll saknas spelar att fylla upp A-trupper i de lägre divisionerna. Många lag lägger ner sina B-lag och kvaliteten på A-lagen han, återigen enligt mig, försämrats. Vart tar alla 20-25 åringar vägen som fanns förr? Slutar man med fotboll när man inte ”blev nånting”. Vad kan göras för att intresset att spela finns kvar längre upp i åren? Idrott, och speciellt lagidrott, är ju så jävla kul.

Matchdags

Ikväll blir det plötsligt ett derby mot Upphärad på träningen. Det ska bli skoj att se vart laget står, har ju själv bara gjort ett pass ännu. Men kroppen kan behöva chockas igång. Tror på en målrik tillställning. 19:15 på Torsbovallen för den som är nyfiken.

Over änd ut.

/Sulko