Tänkte här fördjupa mig lite i något som jag faktiskt har gått och små grubblat på lite till och från den senaste säsongen och det är vart har ungdomslagen tagit vägen ??? 

 

Om man ska börja någonstans så får det väl bli från när jag själv var en liten knatte och börja jaga en fotboll för första gången. Då i Sjuntorp så fanns det flertalet ungdomslag. Vad jag kommer ihåg så hade fanns det 89:or, 90:or, 91:or, 92:or, 93:or 94:or och vad jag vet att i min årskull med 91:or hade vi till och med 2 lag! Det var fullt ös nere på vallen(Sjuntorpsvallen) hela tiden. Föreningen hade varje år stora ungdomsavslutningar där priser delades ut till höger och vänster.

Men någonstans längs vägen så slutade det vara en tillväxt på ungdomar.

 

När det blev dags för 11-manna boll så slogs vi ihop med 92:or dels för att vi själva hade tappat folk och dels för att 92-kullen inte fick ihop ett lag annars. Pojklagstiden och juniortiden har gett mig många roliga minnen som jag förhoppningsvis kommer bära med mig långt in i livet. Redan här var det några som fick trippla med att spela P15-P16 J-lag och B-lag, vissa fick till och med vara med i A-laget. Var det kanske här då det sluta vara roligt och blev för mycket ?

11210364_952477431452706_596880532_n

 

Men vad är det då som gör att det inte längre finns den bredden av ungdomar som sparkar boll ?

För om man tar min förening Upphärad som exempel, där föreningen har en gemensam ungdomssektion så har det inte funnits ett J-lag sen 93/94 kullen gjorde sitt sista år. Nästa lag som står i kö är pojkar födda 2002 i föreningarna.

Vad är det som gör att det är ett glapp på 9år ? Vart har alla dessa killar ändå som spelade boll fram tills de var 16-18 tagit vägen ?

Men det är ju inte bara UIS/SIF som saknar ungdomar som trycker på underifrån, utan vad jag sett så står Trollhättans IF i samma sits att de är väldigt få ungdomar som står och knackar på dörren till A-laget. Däremot så har ju TIF fått ett enormt uppsving i samband med sin nya anläggning uppe på bergtäkten.

Jag gissar att det likväl är så i Hjärtum också att det är få pojkar som är på väg uppåt.

Folk får gärna motbevisa mig för det skulle bara göra mig glad att få se att det är inte alls som jag tror.

 

Fotbollen är en växande sport i världen sägs det, men inte överallt tydligen. Utan till och med minskandes…

Jag vill inte tro att det har med att barn har blivit förslappade och inte vill spela boll. (Det behöver inte ens handla om fotboll)

 

Om man tar våran 91/92 årskull som spelade länge ihop så är vi 2-4st som representerar UIS/SIF…. 2-4st av en kull på ca20 spelare, vad jag kan komma på så är det bara 1 spelare som fortsatt att spela fast i annan klubbdress, så majoriteten har bara försvunnit. Det borde ju vara vi som ska vara stommen i dessa föreningar, men istället så slåss vi båda två om att få ihop ett slagkraftigt lag för att lämna div6.

 

 

Jag förstår till fullo att man blir äldre och att man kan få andra intressen, folk flyttar, börjar plugga osv… men att hela årskullar bara försvinner och inte finns tillgängliga längre överhuvudtaget. Det är något jag inte förstår

 

Hoppas att det är mer än bara jag som offrat till solgudarna för bättre väder den kommande tiden

 

///Tobias Nilsson #21