Välj en sida

Det finns många charmiga detaljer med fotboll på amatörnivå. En är vissa klubbars ständiga strävan efter att professionalisera en verksamhet som är allt än proffsig i grunden.

Jag har några exempel på det:

  • I kontakten med en lokal ledare för ett tag sedan så frågade jag om man hade en specifik spelare på provträning hos sig. ”Det säger jag inte”, var svaret som erbjöds, varpå jag tvingades använda min allra mest avancerade övertalnings-/manipulationsteknik för att få fram informationen. Det gick förstås till sist, men krävde onödigt mycket energi.
  • Det finns klubbar i området – inte många, ska tilläggas – som systematiskt vägrar att skriva matchreferat, eftersom man genom detta avslöjar sina taktiska drag och formationer till kommande motståndare.
  • Och emellanåt finns det även lag som kallar sina webbartiklar för ”kommunikéer”.

Själv kan jag skratta åt ovanstående episoder, samtidigt som jag älskar dem. De vittnar nämligen om det som gör lokalfotbollen så speciell: oavsett nivå så tas den på allra största allvar, och man kan ibland tro att den är viktigare än frågeställningar som hur man skapar världsfred eller löser hungerproblemen i Afrika.

På samma sätt har jag också observerat hur lag i division 5 och 6 tränar avsevärt mycket mer nuförtiden än för, säg, tio år sedan. Det är också en professionalisering i någon mån, som har såväl sina för- som nackdelar.

Samtidigt existerar en parallell motrörelse i form av de klubbar som uppdaterar sina hemsidor frekvent, och gärna röjer sina allra mest dyrbara hemligheter. Där är även Rakt upp i krysset en viktig aktör – här får vi veta allt, på detaljnivå, om de enskilda lagen som finns representerade genom sina spelare.

Men som sagt: jag föredrar nog en kombination av de båda ytterligheterna.

Dessutom finns det även saker som jag hemlighåller för en större publik, och därmed inte publicerar i mina kanaler. Det kan handla om interna konflikter, havererade förhandlingar och annat som pågår inom den lokala fotbollen.

Vem vet – det är kanske såna historier (i så fall av den preskriberade sorten) som jag kommer att kunna erbjuda i det här forumet framöver. Det återstår helt enkelt att se.