Välj en sida

Damfotboll är inget att satsa på…

Är det inte det ena så är det det andra, som man säger. Så kändes det idag när nyheten kom som en bomb, att domarbristen i Västergötland gör att man prioriterar herrmatcher i div 5 framför dammatcher i div 2. 

Att damfotbollen inte är något att satsa på har jag tre sekvenser under de senaste månaderna att berätta om.

1. Herrtröja till en 17-åring

Komplett träningsställ och matchställ skulle provas ut inför säsongen och vi fick låna herrarnas matchtröjor för att prova. Vi var inte helt nöjda, och efterfrågade dammodeller på matchtröjor. Svaret var att det inte fanns, men vi fick en annan herrtröja som vi kunde få prova. Träningskläder var likadant.

Det finns en anledning till att kläder görs för killar på ett sätt och för tjejer på ett annat. Vi är lite olika byggda (om det kom som en chock för någon). Om du går till en sportaffär för att köpa nya löparkläder – så har de inte en unisexavdelning där killar och tjejer har likadant utbud. Du har en avdelning för varje. En enorm avdelning till och med för vardera kön.

Sen har jag fått veta att ett annat damlag i grannkommunen har dammodell på matchtröjan, dock en annan sportbutik, så vem som inte orkade plocka fram det till oss får jag låta vara osagt.

2. Damsko = barnsko

Skor brukar vara ett hett ämne bland tjejer, och även fotbollsskor har varit ett hett ämne i vårt omklädningsrum. Eller ett svalt ämne kanske man ska säga, då frustrationen är stor över att man inte hittar skor som passar. Utbudet på fotbollsskor i sportbutikerna är bedrövligt. Utbudet på damfotbollsskor är obefintligt. En herrsko börjar oftast på storlek 39, som butikerna sällan har. De flesta damspelare har skostorlek 37-38. Då är man hänvisad till juniorskorna. Visserligen oftast billiga skor, men anpassade för juniorer med mindre dobbar, sämre kvalitet och en sko anpassad efter ett barns vikt och inte vuxen person med små fötter. Här kan ni läsa en intressant artikel om ämnet. 

3. Domarskandal

När vi i Wargöns damlag nu tog klivet upp i division två har jag sett väldigt mycket fram emot att äntligen få ha assisterande domare på matcherna! Tji fick jag.

Idag kom beskedet att eftersom det råder domarbrist inom Västergötlands Fotbollsförbund så måste matcher prioriteras. Och då väljer man alltså att assisterande domare ska prioriteras i div 4 och div 5 herrar framför division 2 damer… JAG SMÄLLER AV!! Vakna fotbollssverige 2015! Så här låter:

Domarkommittén är medveten om att denna prioriteringsordning kan bli omdiskuterad men beslutet är fattat ur strikt domarutvecklingssynpunkt. Division 5 herrar är en betydande utmaning främst för domare på ”väg upp” och därför bör dessa få döma med assisterande domare i största möjliga utsträckning.

Källa: www.vastgotafotboll.org 

Vad sägs om att se det ur strikt damfotbollsutvecklingssynpunkt???

Herregud, kommer ni ihåg hur det satsades på fotbolls-EM för damer 2013? Här skulle Svensk Fotboll lyfta damfotbollen och la ner enorma marknadsresurser på evenemanget och jag tycker att man tog ett stort kliv. Det blev en fest och damfotbollen verkade uppskattas på ett fantastiskt sätt. Till vilken nytta? Nu ska vi se till domarutvecklingen och skiter i att damfotbollen får ta ett kliv tillbaka.

Jag blir så förbannat trött.

Men vi ger inte upp! Jag håller ju vid 32-års ålder fortfarande på med den här trötta bortprioriterade damfotbollen. Och vi är många som älskar den och tror på den, och vi kommer fortsätta jobba i motvind för den.

Snart premiär!

Några rader om vardagen i Wargöns damlag också. Vi har den här veckan fått beträda vårt älskade Hallevi. Kolla här så gött vi har det på naturgräset i kvällssolen:


Foto 2015-04-23 21 00 44

Foto från vårt instagram @wargonsikdam – in och följ! 

Vi har fått våra snygga träningskläder, och trots unisexmodellerna är vi nöjda 🙂

Erika_sofia_hallevi
Våra stöttespelare i laget med nya snygga kläder; Sofia Thorsén och Erika Karlsson. I bakgrunden Hanna Johansson med full bollkontroll! 

Tea_Elin_Lisa
Tea Bunoza, Elin Olsson och Lisa Jensen är också glada över gräs och gröna skog… tröjor! I bakgrunden har ni också en skymt av Klara Johansson! 

 

Premiären närmar sig med stormsteg! På söndag är det dags för division 2-debuten för WIK dam borta mot topptippade Borås GIF. Det kommer bli nervöst och tufft – men vi längtar! På tal om tippat, så tippade Martin Ahlin på vår serie idag på Fotbollsbloggen här.

I dagens TTELA kan ni läsa om ett av våra nyförvärv, vår mittbacksklippa Martina Fransson från Frändefors. Martina har imponerat mycket under försäsongen och jag tror att hon kommer bli en av våra nyckelspelare i år. Och hon är inte bara bra på fotboll, hon är en jäkla bra tjej också utanför planen! Dessutom jobbar hon på Kalasboden i Vänersborg – ni vet de som gör Västsveriges bästa sallader! Det ser vi fram emot efter matcherna i år 😀

Det kommer lite mer inför helgens premiär här på bloggen i slutet på veckan, så håll utkik!