Välj en sida

Hejsan!

 

Många av er har väl kunnat följa de tragiska nyheterna om fotbollsmatcher för barn som spårar ur. Den senaste i raden handlar ju om våld och föräldrar som slåss, men innan detta så har vi också kunnat ta del av nyheter så som att ungdomsdomare inte vill döma pga rädsla för glåpord och påhopp av åskådare/föräldrar. Jag tänker att detta är helt galet!

Som  ordförande för Trollhättans IF (TIF) vill jag med detta inlägg ta avstånd från allt det som vi nu kan läsa. Jag är också en engagerad fotbollsförälder, men det finns en gräns. Vi som står vid sidan av måste visa att vi litar på ledarna som tränar och coachar våra barn. De ska få göra jobbet och spelarna på plan ska inte bli förvirrade över vem man ska lyssna på för att det skriks ordrar och kommentarer från oss vid sidan av plan, som kanske tom inte stämmer överens med det som tränarna säger. Jag tycker också det är viktigt att man hejar på alla spelare och inte på några. Att vi visar att vi stöttar och inte fäller, går det inte som vi har tänkt oss får vi helt enkelt bita ihop, vi är vuxna. Min egen son sa till mig att han tyckte att jag ropade för mycket vid sidan av, och då ansåg jag bara att jag peppade, men självfallet lyssnade jag och tystnade. Han och hans lagkompisar ska inte tycka att det är jobbigt på plan för att jag är där och tittar på.

Det är också oerhört viktigt att alla får vara med och spela. Jag är stark motståndare till de föreningar och lag som väljer att toppa. Det finns ingen forskning som styrker att det finns ett samband mellan elitsatsande barn och att bli framgångsrik som senior. Dock ökar risken för skador markant. Som Tommy Söderberg ska ha sagt; Om ditt barn vill satsa – satsa på glädje!

Vi är nog många som både efter träning och match frågar våra barn hur det gick på träningen/matchen. Vad är det vi egentligen vill veta? Hur snabbt de sprang? Hur många mål de gjorde? Hur många lyckade dribblingar eller brytningar de fixade? Om laget vann? Jag försöker att byta fråga till: Hade du roligt idag? Är du nöjd med din insats? Jag vill nog påstå att vi fått mer givande samtal efter detta på hemmaplan.

Jag vill hylla alla ungdomstränare som lägger ner så mycket tid i veckan för att våra killar och tjejer ska kunna hålla på med en idrott som de tycker är rolig och som de förhoppningsvis utvecklas i, både socialt och kunskapsmässigt. Vi vuxna måste dock visa att vi är de goda förebilderna vid sidan av planen och jag hoppas verkligen inte att min förening någonsin förknippas med att vi har gapiga föräldrar, är de som gör så att våra ungdomsdomare inte längre vill döma eller för den delen är de som slåss.

Jag tycker att det finns en mycket bra kanal som heter ”fotbollsföräldrar” som man kan hitta på Facebook bland annat. Där finns många bra input som kan vara bra och intressant att ta en kik på ibland.

TACK till er tränare och ledare för att ni finns!

// Linda Forssén, ordf TIF

Share This