Välj en sida

Detta är min text. Jag heter Benny Johansson och jag har supportat FCT och idén med ett elitsatsande herrlag till och med innan det formella bildandet av klubben den 16 oktober 2001.

Det är alltid jobbigt när det går emot ens lag, eller hur?

Är man lätt skeptiskt från början så skrockar man, hehe, gött åt dem, när det går dåligt för de andra! Är man positiv till föreningen från början, så är det oerhört tufft. Fotboll är egentligen i grunden ett rätt så simpelt spel, men sen tog pengarna över.

Spelarna i FCT lyckades inte trots tre tillfällen förvalta läget att spela upp laget till division 1 igen. Man skulle egentligen inte ha hamnat där överhuvudtaget, med tanke på den trupp som FCT hade 2016. Rosengård, sedermera totalt sist i division 1 i år, lyckades dock mosa ett yrvaket FCT över två matcher i kvalet 2016.

Några spelare stannade kvar men FCT gjorde en rejäl satsning. Tor-Arne Fredheim kontrakterades tidigt och en hel del intressanta namn knöts till truppen. Målsättningen var att vara ett topplag.

Truppen blev inte helt klar förrän strax före seriestart och det gick lite knackigt under våren. Under hösten gick laget från klarhet till klarhet och det är ett större under att FCT inte lyckades vinna borta mot Grebbestad på hösten. Total dominans och kvittering till 2-2, men en kontring senare stod det 2-3 och där och då vann Grebbestad serien.

Josef Daoud jublar efter kvitteringen mot IK Gauthiod.

Hoppet fanns inför den sista omgången. Grebbestad hade torskat och en seger mot Gauthiod i den sista hemmamatchen hade inneburit serieseger för FCT. Gauthiod visade sig vara ordentligt på hugget men FCT lyckades ändå vinna en kvalplats på övertid tack vare Josef Daouds två mål.

Hemma mot Eskilsminne var FCT totalt överlägsna. Trots det blev det “bara” 2-2 och sedan borta mot Lund blev vi avvinkad för offside vid en regelrätt kvittering trots att en gul Lund-spelare nickat fram vår kvitteringsskytt. Det syntes tydligt på efterföljande video.

Vi FCT-supporters hoppades länge på att Lund skulle göra sitt jobb i avslutande matchen och det gjorde de. I alla fall en bit in i andra halvlek, men sen kunde Eskilsminne komma igen och kvittera.

Faktum. Vi, FCT, blev kvar i division 2.

Här fortsätter då sagan i ett slags domedagsscenario. IK Gauthiod värvar några av våra duktiga spelare. Det är inget konstigt, de vill också upp. De har inget lag som de konkurrerar med hemmavid. De har pengar att betala ordentligt, då Grästorp verkar ha ett näringsliv som stöttar den lokala idrotten. Det är imponerande. Visst, hockeyklubben sladdar rejält i ettan, men de är trots allt där.

De får ett jäkla FCT-gäng nästa år om man får säga så. Daoud kanske? Rundström. Mehovic. Schmidt. Johansson kanske? Nilsson.

Match mot Nordvärmland i augusti! Vilken klubb kan matcha detta bortastöd på samma nivå, 35 mil hemifrån?

Nej. FCT har inte fostrat alla dessa. Men de har många år tillsammans i den svarta klubbdräkten. I Trollhättan finns det ett enormt fotbollsintresse. Ta till exempel det faktum att vi har hur många föreningar som helst, att ungdomsfotbollen spirar på både pojk- och flicksidan och att FCT hade 727 personer i publiksnitt i division 2, vilket exempelvis är högre än vad Gripen hade i Elitserien i bandy fjol och högst av alla division 2-lag i Sverige. I år drog FCT så mycket publik totalt som bara Superettan-åren och 2002 kan bräcka.

Nu vill Skoftebyn ha elitbidraget, skrev de den 28 november, och utmanar därmed FCT.

Varför då frågar jag? Vilket syfte?

Skoftebyn ska inte alls sikta mot eliten, enligt mig. Skoftebyn ska göra det som de är bäst på, nämligen ta hand om sina ungdomar och utveckla dem. De ska inte lägga pengar på en A-trupp, som i år hade 14 av 24 i truppen som tidigare representerat FC Trollhättan i någon form. Utan FC Trollhättans elitsatsning hade Skoftebyn inte spelat i division 2 nu, det är ett som är säkert.

Men visst. Ta ni elitbidraget på 675 000 kr. I samma veva kanske Skoftebyn också vill betala för “stödet” som ombyggnaden av Nysätra kostade. I runda slängar var det 13 miljoner om jag inte har helt fel?

Ska vi dela på det också? 6,5 mille till FCT vore ju inte helt fel.

Jag var med en gång, där och då. Hösten 2001 när TIF och TFK beslutade sig för att gå samman för det gick inte att konkurrera om varken spelare eller sponsorer. Ville Trollhättan ha ett lag att satsa på?

Ja, medlemmarna i de båda föreningarna sa ja med rungande majoritet. Någon tjurskalle var emot, men i övrigt var det positiva tongångar från alla. TFK, och säkert TIF också, hade enorma problem att dra in pengar för att finansiera A-verksamheten. Efter FCT:s bildande har båda klubbarnas ungdomssektioner ökat.

Det här är några av gubbarna som gjorde 2002 magiskt

2002 var en formidabel succé vad gäller resultat, men det dröjde ända till 2009 tills vi nådde målet – Superettan. Wow! Vilka fantastiska matcher vi bjöds på under två år. Publiken strömmade till!

2014 ramlade FCT ner i 2:an, men som en Fågel Fenix reste man sig. Magnus Larsson kom in som en injektion i klubben och några spetsar värvades in. På FCT:s sociala medier är det tydligt, med besökarstatistik, att stödet finns för FCT.

2015 blev en transportsträcka även om allt hängde på sista matchen. Vi dundrade upp i division 1 igen men blev tyvärr snabbt utslussade till 2:an igen inför årets säsong.

2009 års gäng, åtminstone delvis. Superettanlirare.

Då började det där tugget igen om elitstöd.
Vad skrev jag som första mening?
Det är jobbigt när det går emot!
Då är det enkelt att lämna, då är det enkelt att vara den som är emot.

Om de får, om inte vi får, varför ska de ha, varför får de?
Trollhättan Stad lyssnade och valde att gå på sin linje. FCT ska vara elitsatsande.

 

Bra där. Jag tror och hoppas att så blir fallet inför 2018 också.
FCT ska vara elitsatsande, övriga föreningar ska ta hand om sina ungdomar i första hand.

Jonathan Gustafsson jublar efter kvitteringen mot IFK Göteborg

FCT har haft många framgångar genom åren och vunnit serierna flera gånger. Drygt 210 000 personer har besökt Edsborg sen FCT bildades. Cupmatchen och arrangemanget mot IFK Göteborg var en succé där IFK:s supporters öste beröm över oss.

Malmö FF kom hit så sent som i augusti och även den klubben var lyriska över bemötande och arrangemang. Dessutom bjöd FCT på en rejäl fight.

FCT kan sånt här. De har tagit emot U21-landslaget (2002) och Tottenham (2004) och vunnit båda matcherna. De har arrangerat läger för West Ham (jaja, vi förlorade matchen) och mött Las Palmas och Millwall.

FCT var faktiskt klubben som fick U21-landslaget att hypa!

Tre gånger om slogs det svenska publikrekordet för U21-landslaget, innan de fick för sig att man kan spela på Gamla Ullevi istället. Över 9 000 såg Sverige U21-Serbien på Edsborg!
Det är jäkligt grymt! Andra föreningar i Sverige hörde av sig och undrade hur FCT bar sig åt!

Det är jobbigt när det går emot! Eller hur?

När det går emot, då kan man vara rätt gnällig. Då kan man tycka att FCT är en skitförening. De tar inte hand om sina spelare. De värvar bara utifrån. Vi kan inte konkurrera med dem för de har så mycket pengar…osv…osv…

FCT har inte en massa pengar, vilket många tror. TIF och TFK hjälper till och bemannar våra entréer och kiosker och säljer också lotter på våra matcher. Inte ens den inkomstkällan har FCT. FCT är beroende av sponsorer, publik och stöd från kommunen.

Så. Du som ivrigt hejar på att elitbidraget ska bort från FCT.
Tänk efter en stund?

Tobias Johansson och Björn Andersson tackar publiken efter matchen mot Askim 2002. Då bärgades seriesegern!

Har du tänkt klart? Bra!
Då vet du att FCT har haft spelare som Tom Pettersson, Jakob Johansson, Alexander Faltsetas, Victor Sköld, Johan Dahlin, Eric Dahlin, Björn Andersson, Johan Lundgren och Simon Hedlund, bara för att nämna några som tagit steget till och från FCT och vidare till Superettan, Allsvenskan, proffslivet eller för all del Svenska landslaget.

Jag påstår inte att dessa inte hade kunnat lyckas ändå, utan FCT.
Men utan FCT hade de haft en annan och mycket brokigare väg.

 

FCT har både stödet från publiken och förmågan att vara en elitklubb. FCT behöver veta att det också är en långsiktig strategi från stadens håll och att det inte ska bli tjafs varje år om var elitbidraget ska hamna.

FCT SKA ha elitbidraget! Alla andra klubbar får redan ett annat stöd som de ska ha i form av LOK-bidrag.

Nu tar vi nya tag! I med- och motgång!

//Benny Johansson

IFK:are och TFK:are sen barnsben samt supporter och ideellt arbetande för FCT under de senaste 16 åren. Jag har två söner som spelar i HIS och en flicka som spelar i TFK. För dem, och för mig, är FC Trollhättan stadens lag!

foto: nymanfoto.se

Share This