Välj en sida

Efter en ganska kort startsträcka (återigen) impulsstartar vi nu denna spalt eller blogg eller krönika eller månadsbrev. Ja, kalla det vad ni vill, men det handlar om föreningen denna gång.Fotbollsföreningen såklart. 😉
Och den har ju Ordföranden koll på. 🙂

Då jag själv plötsligt representerar denna skara människor undrar jag allt som oftast vad som förväntas, vad krävs och hur funkar allt. Efter ett tag i rollen, har jag nu satt mig in i arbetet lite lite mer. Inblicken i ett föreningsarbete gör mig ganska paff.
Helskotta sicket arbete en fotbollsklubb gör. Så många ideellt arbetande och så många eldsjälar.

Mitt nyfunna intresse för detta med föreningar och hur allt fungerar fick mig plötsligt att undra hur andra föreningar kämpar och drar sig fram i denna tuffa samtid.

Då bestämde jag mig helt sonika för att ta reda på detta.
Hur fungerar vissa föreningar och klubbar? Vad är viktigt? Vad har dom på gång och hur utvecklas dom?
Överlevnaden handlar om att folk tar ansvar och ligger i som tusan.
Helt ideellt.

För att få svar på alla frågor tänkte jag här att alla ska få en inblick i olika föreningars arbete. Jag samlar en hel bunt föreningar som gärna vill vara med och delge er vad som händer och hur allt utvecklas i just sin förening. Eftersom det inte bara är att svara på frågor, kommer vi kontinuerligt kunna följa några fina föreningars arbete över hela säsongen. Kanske har vi full förståelse för en förenings roll i samhället när året går mot nästa(?)

Först ut av alla:

Ordförande Eva Wikman – Trollhättans BoIS:

Namn: Eva Wikman
Ålder: 49 år
Ordförande sedan: 2011
Min bästa ordförande-egenskap: Organisationsförmåga
Favoritlag: Real Madrid
Har spelat fotboll som högst i div: Bara som ungdomsspelare
Spelar- & tränarkarriär: Ingen alls

Hejsan Eva
Berätta lite om vem du är för läsarna.
Jag är en snart 50-årig fyrbarnsmamma som jobbar heltid som ingenjör och minst halvtid som ideell kraft. Tre av mina barn spelar fotboll och min äldsta dotter spelar handboll med KFUM Dam. Jag tror att vi har alla idrottsanläggningar inom en tvåtimmars radie inlagda i GPS’en.

När man först får frågan om att bli ordförande, hur går tankarna då?
Jag var nybliven suppleant i styrelsen när den dåvarande ordföranden avgick med omedelbar verkan. Jag fick frågan från mina kollegor i styrelsen att ta över ordförandeskapet. Jag tänkte att det ska väl gå bra och att de akuta att-göra-frågorna snart tar slut. Det tänker jag fortfarande fem år senare… I och för sig vet jag vad det handlar om nu och jag har bättre framförhållning, men det finns alltid något att göra.

En ordförandes viktigaste egenskap för att man ska kunna göra det som krävs?
Planeringsförmåga, ekonomikunskap och hjärta för föreningen.

Förutsättningarna är väldigt olika beroende på klubb. Nämn något du tycker alla klubbar bör ha, men som kanske inte är så självklart för alla?
En löpande budget i balans och en stark evenemangskommitté. Vi sysslar ju med fotboll, men vi är beroende av intäkter från våra evenemang för att fungera.

Vilken utmaning som ordförande har hittills varit mest utmanande för dig?
Jag kom in i ett väldigt svårt ekonomiskt läge utan någon som helst introduktion eller kunskap om vad det innebär att driva en ideell förening. Snacka om att bli kastad i forsen för att se om man flyter! Konstigt nog flyter jag fortfarande och föreningen är välmående ekonomiskt. Jag har lärt mig enormt mycket genom ren vilja och uthållighet, men det har varit väldigt jobbigt många gånger.

Vilket projekt i klubben jobbas det på mest för din del just nu?
Förutom att planera våra vanliga evenemang, laddar vi för BoIS-dagen 27/8 med fotbollsfest hela dagen på Torsbovallen och efterföljande 70-årsfest på kvällen. Vi har också startat upp projektet ”Ny Läktare 2016”, som jag hoppas ska få fart under året.

På rakt upp i krysset kommer du nu skriva ett typ av månadsbrev om dig och din förening. Vad kommer vi kunna få läsa om?
Jag hoppas kunna bjuda på personliga reflektioner från min nära kontakt med allt som pågår i vår verksamhet, samt min tid vid sidan av ett stort antal senior-, junior-, ungdoms- och barnmatcher. Kanske lite inlägg som kan väcka tankar, så frön och påverka.

Har du följt bloggen tidigare? I vilken utsträckning i så fall?
Inte så mycket, men mer ska det bli.

Hylla någon/några, lite extra i din organisation.
Alla som engagerar sig på något sätt bygger vår förening. Jag hör ibland föräldrar fråga ”Vad tänker föreningen göra åt det?”. Mitt svar är alltid, ”Det är ju vi som är föreningen”. Vi lever på engagemang från ideella krafter i stort och smått och alla är lika viktiga.

Fem snabba

Korv eller köttbullar
Pepsi eller Coca cola
Frispark i krysset eller straffspark i krysset
Anteckningsblock eller dator/padda/mobil
2st 100kr-sedlar eller 1st 200kr-sedel

Tack så mycket Eva.
Nu ser vi fram emot ditt första inlägg.

Välkommen!