Välj en sida

Att FC Trollhättan är en fotbolsförening är väl ingen nyhet för den idrottsintresserade Trollhättebon. Vi har funnits sedan 2001 och vi är en satsning med TFK och TIF som främsta samarbetspartners. Att vi är elitsatsande är heller ingen hemlighet. Vi har ju spelat i Superettan och vi har som långsiktig ide att en dag kunna spela i den serien igen. Efter en sejour i division 2 förra året spelar vi nu i division 1 södra. Förutom vår A-trupp har vi också ett juniorlag f.n. spelar i de juniorallsvenskan. Vi är mycket stolta över våra juniorer och det är – och har varit – en utmärkt plantskola för en senare karriär i vår A-trupp.

Nå, allt detta är som sagt kända fakta. Men härutöver då, engagerar sig FCT i andra sammanhang i samhället? Vårt ungdomsarbete bedrivs i TFK och TIF vilket gör att vi saknar en bas i form av engagerade föräldrar som kan hjälpa till. Detta gör att vi som arbetar inom FCT är en ganska liten skara idealister eller fotbollsnördar om ni så vill. Helt klart är att FCT väl och ve ligger oss starkt om hjärtat och vi som jobbar har hela tiden häcken full med att klara av allt det ligger just fotbollen och klubben FCT nära.

Under senare år har människor utanför klubben velat se ett ökat engagemang från vår sida på att FCT skall engagera sig i mera sociala aktiviteter.Inte minst våra sponsorer har påpekat att det vore bra med ett FCT som också kan ta ett socialt ansvar för det som händer utanför planen. Klubben har ett utmärkt anseende bland folk i allmänhet och våra spelare är ofta ”hjältar” hos killar och tjejer i de yngre åldrarna.

FCTs styrelse beslutatde därför för något år sedan att – med de ytterst begränsade personella resurser vi har – öka engagemanget i sociala frågor. Vad gör vi då?

Jag skall ge några exempel på vad FCT har gjort så här långt:
Självfallet har flyktingfrågan varit en stor politisk fråga i Sverige under senare tid. Vi uppmärksammade förra sommaren att det kom många framförallt unga invandrarpojkar till Edsborg för att på lediga timmar kicka lite boll på våra träningsplaner. Detta faktum gav oss en ide så vi beslutade att hjälpa till med att bjuda in dessa unga människor till våra matcher, vi bjöd på inträde och bussning och vi kunde också fixa lite bollar m.m. så att de skulle kunna fortsätta att vara intresserade. Projektet har vunnit stor uppskattning skulle jag vilja säga och kanske en dag…så kanske några av dessa killar spelar i något av FCTs lag. Under hösten 2014 hjälpte vi också Röda Korset med insamling av pengar till flyktingverksamheten i Sverige. Under våren 2016 blev vi också som första idrottsförening  engagerade i Double Cup, en kommunal aktivitet i Trollhättan syftande till att skapa nätverk mellan invandrande flyktingar och arbetsliv eller föreningsverksamhet. Under våren 2016 har vi träffat vår första adept, en ung jättegullig flicka från Syrien. Vi hade stort utbyte av detta första möte och vi kommer att fortsätta på den inslagna vägen. FCT har också träffat andra sociala organisationer för att utröna hur vi kan hjälpa till i samhället. Vi har dessutom ökat vårt engagemang bl.a. med Friends-organisationen och vi har deltagit i ett seminarium kring matchfixningsproblematiken.

Ja det var ett smakprov på hur vi tänker och agerar inom FCT.