Välj en sida

Vi går in i slutskedet av fotbollssäsongen 2016. Det är nu vi börjar summera ihop våra prestationer. För att kunna mäta vår prestation under säsongen som gått så använder vi oss av tabeller. På seniorsidan så är det kanske ett hyfsat mått om vart vi stod och vart vi är på väg med den verksamheten.

Men hur är det i övriga föreningen? Är tabellerna och resultaten i form av vunna matcher och gjorda mål ett bra instrument för att mäta en välmående förening?
Min högst personliga åsikt och säkert många andras är att det är ett ganska trubbigt redskap och att det borde finnas andra redskap för att mäta hur väl en förening egentligen mår

Vissa saker är lätta att mäta och det är också dessa mätvärden vi oftast använder oss av. Exempel på detta är.

  • tabellplacering
  • antal lag i föreningen
  • antal aktivitetstillfällen
  • antalet medlemmar i föreningen

Finns säkert fler som jag missat men det får vara nog där. Dessa mätvärden är konkreta och också lätta att jämföra mot tidigare år och mot andra föreningar. Vi får direkt någon form av återkoppling och rangordning.

Om man nu istället spånar lite och funderar över vad vi egentligen borde mäta och vad som skulle ge oss en bättre bild på våra föreningar. Då tror jag att dessa mätvärden skulle vara mycket intressantare och nyttigare att fundera över.

  • antalet barn/ungdomar/vuxna som inte känner sig som ”en i gänget”
  • antalet ledare som känner prestationspress
  • antalet föreningsdomare som inte känner sig trygga på planen
  • antalet barn/ungdomar som har prestationsångest på grund av sina föräldrar
  • antalet föräldrar som inte ”hejar på ett schysst” sätt

Här finns det säkert också fler och mer intressanta saker att mäta men jag stoppar där. Dessa mätvärden är kanske inte lätta att jämföra mot tidigare år och mot andra föreningar men många av dem är av samma karraktär som ”Nollvisionen” när det gäller trafik. Visionen är alltså att ha noll fall.
Har man kommit så långt att man har noll fall av ovanstående så har man kommit långt och på sikt så kommer det också att ge ”bra” resultat i tabellerna för våra representationslag.

Avslutningsvis så vill jag inte föringa våra representationslags tabellplaceringar för jag vet att de satt upp mål för var de ville vara när säsongen tagit slut.

Damerna avslutade sin serie för några veckor sedan och hamnade på en femteplats i division 2. Finns säkert mer att ge där och jag tror och hoppas att de kommer bli ett ännu bättre år nästa år.
Herrarna huserar förnärvarande på tredjeplats i divison 2 och har en match kvar att spela. Klart är att de inte kan komma uppåt i systemet men aldrig tidigare har något herrlag i Skoftebyns IF gjort ett så bra resultat. Även här tror och hoppas jag på ett bra resultat nästa år.

Vad som gäller för båda dessa trupper och som jag tror är en faktor till framgång är att båda trupperna redan har sina huvudtränare klara inför nästa säsong. Detta brukar innebära ett visst lugnt under vintermånaderna samt tid för tränarna att på bästa sätt förbereda spelarna inför en ny säsong.

Ha det gött

 

 

Share This