Välj en sida

Vad sysslar en Ordförande med när serierna är färdigspelade och anläggningen är i träda? Går man i idé och kommer fram igen ur vintersömnen när det är dags att starta säsongen 2017? Inte direkt! Att vara Ordförande för en ideell idrottsförening är en året-runt-sysselsättning där innehållet i uppgifterna kan variera över året, men inte mängden arbete. En fråga som alltid ligger högt upp på dagordningen oavsett årstid är LEDARUTVECKLING.

Jag minns oerhört väl ett föräldramöte med ett pojklag för några år sedan. Vi föreningsfunktionärer pratade oss varma för behovet av en konstgräsplan nära TBoIS med många kloka argument (tyckte vi) när en förälder sa; ”Varför då? Fotboll är väl ingen vintersport?”. I SAMSYN har Västergötlands Fotbollförbund, Västergötlands Handbollförbund och Västergötlands Ishockeyförbund enats om riktlinjer när det gäller säsonger. De säger ”vi arbetar och tar gemensamt ansvar för att img_0177-rakt-uppbarn och ungdomar t o m 16 år ska kunna hålla på med fler idrotter samtidigt”. T ex är fotbollens högsäsong är april – september, men respektive idrott måste få ha träningar året runt för de som bara väljer att utöva en idrott. Alltså bedriver fotbollen verksamhet året runt, både på gräs, på konstgräsplaner och i inomhushallar.

Våra ledare träffar våra ungdomar många timmar under ett år och är viktiga förebilder. De flesta är föräldrar som valt att satsa av sin fritid på att träna sina barn och deras lagkompisar. Hur kan vi erbjuda tillräcklig ledarutveckling till en rimlig kostnad, som man dessutom hinner ta del av? Jag har i närtid kommit i kontakt med två intressanta initiativ för att bidra till utveckling av ledare och föreningsfunktionärer;

  • Jag var inbjuden till en träff i Vara, ihop med andra föreningsrepresentanter, för att träffa Sport Competence. De erbjuder en digital samlingsplats för expertkompetens inom idrottsrörelsen och idén är att erbjuda utbildning på nätet som man kan ta del av när man har tid. Vi vet ju alla hur svårt det är att få personer att kunna/vilja/hinna delta i en satsning föreningen gjort på utbildning, men som kräver att alla är på plats samtidigt.
  • Jag fick också ett mail med en inbjudan till Futebol dá forças första utbildning för tränare som tränar killardsc_0020-rakt-upp Trollhättan under två helger. Jag reagerade direkt på att det var riktat enbart till tränare för killar, läste på lite mer och tog kontakt med ansvarig person. Jag fick följande svar; ”Futebol dá força grundades i Mozambique 2012 och kom till Sverige hösten 2013. Syftet är att stärka tjejers självförtroende och självkänsla genom fotboll, och rent konkret så utbildar vi kvinnliga fotbollstränare som sedan blir förebilder för de tjejerna som de tränar. Under tiden som vi har varit verksamma i Sverige har vi märkt att det inte spelar så stor roll hur mycket vi än stärker kvinnliga ledare och tjejer som spelar fotboll om verkligheten de möter och samhället är oförändrat. Därför utvecklade vi en utbildning för tränare som tränar killar i fotboll”. Mycket tankeväckande ord att reflektera över!

Jag vill uppmärksamma alla ideella ledare som tar sig tid att delta i de kurser som föreningarna erbjuder för att kunna utvecklas ihop med sina spelare. Ni är guld värda!

Nu laddar TBoIS för årsfest i november när vi ska fira 70 år som förening och årets fina framgångar.