Välj en sida

Efter en häktisk tid med annat kring internet, fotboll, arbete och familj, klämmer vi här in en ny episod av den uppstartade serien ”Tätt inpå”.
Ni kommer väl ihåg vår stund med Kapten Andersson i Skoftebyns IF?

Men nu alltså till en annan av mina egna favoriter inom lokalfotbollen. En backgigant. Ödmjuk, jordnära och en av de trevligaste ”gubbarna” jag mött. Kommer ihåg många härliga brytningar och inte minst mål på Edsborg. Men minns också det underbara firandet på Butlers efter seriesegern med FCT senast. Episkt.  🙂

Pontus Johansson

Smeknamn: Pontiak, Poppe
Född: 1994
Bor: Trollhättan
Civilstatus: Förhållande
Moderklubb: Hjärtums IS
Favoritlag: Liverpool FC
Favoritspelare: Kevin De Bruyne
Klubbhistorik: Hjärtums IS, FC Trollhättan, Vänersborg FK

Hejsan. Hur är formen hos dig just nu?

Det har initialt varit ganska tungt; Jag åkte på körtelfeber under försäsongen vilket gjorde att jag inte kunde träna på flera veckor och därför har jag inte riktigt hittat formen fullt än. Jag känner att det går åt rätt håll och jag är övertygad om att det kommer att bli bättre och bättre.

Blev rekommenderad att ta kontakt med dig för en intervju av Krister Andersson. Någon tanke varför?

Det måste nog vara för att han ser upp till mig när det kommer till pingis. Vi hade många tuffa matcher efter träningarna i FCT men hans glaspsyke gjorde att jag alltid vann. Krister är skön och jag saknar honom i omklädningsrummet.

Beskriv för oss vad du är för filur, både på och utanför planen.

På planen försöker jag alltid prestera så bra som möjligt för att kunna hjälpa mina lagkamrater. Jag har en stark tro på att man når större framgång både som lag och individuellt om man är ödmjuk, hårt arbetande och lojal gentemot kollektivet.
Utanför planen blir det prio att  träffa vänner och umgås med min flickvän och familj.

Så, Vänerborgs FK. Berätta om hur det gick till från första kontakten och framåt.

Jag och Henrik Fridolvsson hade en dialog under vintern som senare resulterade till ett möte. Det var några omtumlande veckor där det var mycket grubblande innan jag tillslut bestämde mig för att starta ett nytt kapitel i VFK. Det känns som en nystart efter förra året där jag själv känner att jag inte fick göra mig själv rättvisa.

Ditt bästa minne från tiden i FC Trollhättan?

Det måste vara när vi vann Division 2. Vi hade ett bra lag, hade god form och vi var i ett flow som gör att det är skönt att spela fotboll.

Största skillnaden mellan VFK och FCT en helt vanlig träningsvecka?

Såklart är det en omställning med mycket nytt! Spelare, ledare, stad och människor men det mesta är ändå samma. Att spela fotboll i en ny klubb förändrar egentligen inte vardagen eller ens rutiner utan det är samma uppladdning och rutiner kring både match och träning. Det är grymt trevliga människor i både ledarstaben, spelartruppen och runtomkring så det är jag mycket nöjd med.

Du har nummer 16 på tröjan. Hur kom det till?

Jag hade nummer 16 när jag var junior och då bestämde jag mig för att ha det numret hela min karriär. Det finns ingen riktig anledning till varför jag har nummer 16 utan när jag var yngre så tyckte jag “att det var ett fint nummer”.

Serien är precis igång och enligt rapporter ett lite onödigt poängtapp med 3-3 mot Vårgårda, men kvittering av er i 84e. Hur ser du på att ni fick 1p den matchen?

Den matchen kändes som en ren förlust. Vi har många nya spelare i laget och vi har inte synkat vårt spel offensivt och defensivt än men jag är övertygad att poängen kommer att börja trilla in! Vi har en spännande spelfilosofi kryddat med skickliga, motiverade och kunniga spelare.

När vi ändå är inne på matcher:
Du var med i FCT när ni mötte Sjuntorp i 16-delen i DM 2016. Då vinst 8-0.
Beskriv årets DM-match mot Sjuntorps IF ur din synvinkel?

Katastrof! Man kan prata om effektivitet på många olika sätt och ser man till avslut så har jag aldrig spelat en fotbollsmatch med så mycket missade lägen, bollen skulle bara inte in den dagen.

Stora Trollhättederbyt precis spelat. Tankar om det evenemanget samt matchen i sig?

Det är alltid roligt med ett derby som lockar mycket publik. Det som var tråkigt var väl att de mötte varandra första omgången. Hade gärna sett matchen lite längre fram på en fin gräsplan med läktare och ståplats på Edsborg samt lag som är än bättre synkade i spelet.

FCT vs Skoftebyns IF. Stor snackis i Trollhättan. Hur är rivaliteten VFK – VIF om du jämnför?

Det är väl egentligen lite för tidigt för mig att kunna jämföra. I ett derby ligger det  mycket känslor och det brukar alltid bli en häftig inramning så det är klart att att det är en stor rivalitet mellan klubbarna. Ingen förening vill vara nummer 2 i sin stad och det gäller givetvis för Vänersborgs FK och VIF också.

I Trollhättan är det inget snack om att FCT ska vara stadens lag enligt mig. Jag är helt övertygad om att FCT tillslut kommer att nå elitfotbollen. Det finns massor av talangfulla ungdomar i stan som kommer underifrån och alla dem vill spela för FCT, det måste staden och FC Trollhättan ta hand om.

FC Trollhättan har just nu någonting jättespännande på gång med en intressant spelartrupp, en ny och ung tränare som vill spela fotboll på ett konstruktivt sätt och en stor ambition från alla i föreningen att klättra uppåt. Jag tror som sagt att det kommer att bära frukt bara man har tålamod och vågar starta upp två U-lag så snart som möjligt, U17 och U19.

Krister Andersson nämner ”problemet” med att spelare gör övergångar ”i sidled” alldeles för lätt. Du själv är ju absolut inte en av dom, utan har varit en trotjänare under hela 8 år. Du får samma fråga?

Det är en svår fråga. Samtidigt som jag verkligen vill säga att man ska ha ett klubbhjärta och vara en klubb trogen så måste man också få spela fotboll.. Om man sitter på bänken i ett bra Division 2-lag och aldrig får chansen så kanske man bör ta sig till ett lag där man får spela och där kunna ta ytterligare kliv som fotbollsspelare. Men det är helt klart en svår fråga!

Bäst spelare du spelat med och mot?

Han kanske inte var på sin topp när han spelade med oss men Jonas Bjurström var något speciellt med sin touch, spelsinne och erfarenhet. Kul att ha fått spela med honom, oerhört tråkigt att han var så skadedrabbad under sin tid
med FCT.
Anders Christiansen var läskigt bra.

Ditt bästa fotbollsminne, ever?
Måste ändå vara Intersport Cup med Hjärtums IS P-94. Första året vi var med så åkte vi ur direkt utan att egentligen göra ett enda mål. Vi blev överkörda av TFK med 5-0 i sista matchen och detta var vardagsmat för oss på fotbollscuper, vi var verkligen inte bra. Våra tränare sa direkt efter att vi skulle komma tillbaka nästa år och vinna hela cupen. De flesta i laget började skratta och någon var arg för att det alltid blir samma utgång. Året efter så lyckas vi gå vidare från gruppspelet på målskillnad, i slutspelet vann vi både kvartsfinal och semifinal med uddamålet. Vi var alltså i final mot TFK. Vi vann med 1-0 efter stor dramatik mot ett lag som var hundra gånger bättre än oss. Våra föräldrar på läktaren var i stor chock och bara skrek av glädje. Det är ett minne jag aldrig kommer att glömma inom fotbollen och det visar hur fantastisk den här sporten kan vara när det är som bäst!

*** LITE MER PERSONLIGT DÅ ***

Hur och vart bor du just nu?
Jag bor i Trollhättan men sover i Vänersborg.

Du arbetar som resursrpedagog. Berätta om den rollen och vad som är det bästa med det?
Ja det stämmer. Det bästa är att få träffa och kunna hjälpa ungdomar. Jag trivs jättebra, det är aldrig jobbigt att gå till jobbet och det kvitto man får i slutet av dagen när man ser att en elev gått framåt kan göra hela min dag.

Vad är du utbildad till?
Har läst gymnasienivå (idrott inriktning samhäll)  än så länge. Blir högskola lite längre fram är tanken och jag har sökt lärarprogrammet nu till hösten.

Vad tänkte du att du till slut ville bli när du valde gymnasielinje?

När möjligheten fanns att få träna fotboll några pass på skoltid. Så var det ett avgörande val till att det blev idrottslinjen. Alla har väl drömt om att kunna försörja sig på sin idrott och det tror och hoppas jag är allas grundtanke med att välja idrottsprofil.

Om du fick välja ett drömyrke fritt. Vad skulle det vara?

Artist! Det verkar sjukt nice att resa jorden runt, sjunga och spela för människor som uppskattar en för det man skapar, Tyvärr blev jag inte artist men min bror är riktig duktig!

Har du syskon/föräldrar med fotbollsbakgrund? Berätta.

Hela min familj har ett stort fotbollsintresse. Min Pappa spelade under många år i bland annat Örgryte och Trollhättans FK med SM-guld som forward.  Min bror Marcus spelar fotboll i Trollhättans FK och mamma har också spelat fotboll.

Uppväxt i Hjärtum. Hur länge bodde och spelade du där?

Jag flyttade från Hjärtum när jag var runt 21 tror jag. Jag spelade i Hjärtums IS tills jag var 15 år.

Någon i laget från Hjärtumtiden du fortfarande umgås med eller håller kontakten med?

Ja det är många man har kontakt med men många har också flyttat iväg till andra städer och länder och det gör det hela lite svårare att umgås.

Hur var du som liten pojklagsspelare?

Som pojklagsspelare så spelade jag aldrig back, jag var central mittfältare eller forward och givetvis var fotbollen som roligast när man fick spela forward!

När du inte lirar boll eller tittar på fotboll. Vad gör du då?

Jag umgås med min flickvän, min familj och mina vänner.

Matlagning. Vad har du för favorit som du själv fixar till?

På jobbet så retar dem mig för att jag inte är så bra i köket men det har faktiskt tagit sig riktigt bra det senaste! Jag och min flickvän lagar mycket mat och det är kul! Däremot så är jag ganska kräsen och Jerry på jobbet kallar mig för “Pontus 8 år”. Min favoriträtt är pannkakor med sylt, gärna den på squeezyflaskan.

Favoritfilm och favoritserie?

Om jag sitter hemma och kollar på TV så älskar jag naturprogram så som Blue Planet, det är grym avkoppling att sitta och titta på djur och natur till en bra berättarröst!

Vad har du för drömsemester?

Drömdestinationen är väl egentligen oväsentligt utan det är vad man gör och med vilka som är grejen. Det kan vara lika fantastiskt att åka till Göteborg med flickvännen som att åka längre bort med goda vänner.

Vem var din idol när du var yngre och vem är det nu?

David Beckham, som många andra… Man ville se ut som honom genom att man snörade på sig grusskor och fixade till frisyren på samma sätt som honom innan man åkte till skolan.

Berätta något om dig själv som väldigt få vet?

Det finns en anledning till varför väldigt få vet..

*** FRAMTIDEN ***

Att ni i VFK självklart vill vinna förstår jag, men i vilken ordning tror du de närmsta derbykonkurrenterna hamnar i serien?

Jag tror att det kommer att vara 3 topplag och 3 mitten-bottenlag. Vi i VFK, FCT och IK Gauthiod lär vara topp 5 medans VIF, IFK Uddevalla och Skoftebyn lär vara mitten-bottenlag.

Jag har tidigare liknat dig med IKG´s Rickard Nilsson som jag hade lite som favorit när han spelade i FCT. Han testade sedan lite högre upp med Ljungskile samt också Norge i Lyn & Levanger. Vad tror du själv om möjligheterna att komma högre upp för egen del?

Jag har både kapaciteten och ambitionen att spela högre upp än Division 2. Jag tror och hoppas att jag kan göra den resan med min nya klubb VFK.

Populärt att svara att man gärna spelar så högt som möjligt och att man vill utvecklas. Men om du får spå lite. Vart spelar du om 3-4 år? Realistiskt vs dröm.

Jag tror inte alls att det är en klyscha att svara att man vill spela så högt upp som möjligt. Om man lägger ned den tiden man gör varje vecka när man spelar Division 2 och uppåt så bör du ha en ambition av att också vilja få ut någonting av det du lägger ned. Jag tror och vill spela högre upp än Division 2 och kommer absolut att spela minst Division 1 om 3-4 år.

När du eventuellt trappar ner i framtiden, kan moderklubben Hjärtum vara ett alternativ då?

Hjärtums IS kommer alltid att ligga mig oerhört varmt om hjärtat och om jag vill spela på en lägre nivå eller om Hjärtums IS börjar klättra uppåt i seriesystemet så vill jag mer än gärna dra på mig den vackraste av tröjor igen.

När skorna ska putsas en sista gång och sättas på hyllan. Tänker du dig att du fortsätter inom fotbollen då, eller kommer du ha annat att stå i?

Jag kommer nog alltid att vara involverad i fotbollen på något sätt men det är inget jag har reflekterat något närmare kring. Just nu är jag spelare och trivs jättebra med det.

*** FOTBOLLS-VM ***

Hur kommer du följa detta?

– Givetvis kommer jag också att följa Sveriges matcher i något tält eller på någon storbilds-tv men jag har inte planerat att åka till Ryssland.

Vilka vinner och vem vinner skytteligan?

– Sverige, Toivonen

Hur kommer det gå för Sverige tror du?

– Självklart vinner Sverige!

Zlatan i VM. Kommentera.

– Det är klart att han ska med!

*** TILL SIST ***

Något du vill hälsa läsarna?
Ta er till arenorna nu i år och stötta lokalfotbollen. Allt stöd behövs på plats och vi spelare uppskattar verkligen all publik som kommer! TTELA, åk och spela in bortamatcherna, hemmamatcherna ska man se på plats!

Vad önskar du dig mest av allt just nu?
En fika hos BIFFEN  på Preem

 

Och med det förväntar vi oss en groupie på när Biffen bjuder Pontus på lite Swedish Fika!
1000 tack Pontus. Ska bli kul o följa dina vidare steg i karriären frampå.

Share This