Välj en sida

”Kom igen, berätta nu!”

Det är faktiskt förvånansvärt ofta jag får den uppmaningen. I vilket sammanhang? Jo, folk vill veta vilka lag som jag tycker bäst om i området, och vilka jag inte har särskilt mycket till övers för. De är nämligen säkra på att det finns en uttalad rangordning.

Och visst, det är väl rimligt att tro det. Så det är kanske dags att avslöja det, en gång för alla. Jag hatar nämligen… inget lag. Där har ni det.

Som sportreporter är man givetvis färgad i viss mån, men då handlar det ofta om en förhoppning om att det lokala laget ska vinna, åtminstone i de fall när det möter en förening som inte härstammar från området. En sak är ju säker: segrare är lättare samt roligare att intervjua än förlorare.

När Vänersborgs FK vinner i Svenska cupen och går vidare så ger det mitt jobb ett mervärde, så självklart är det positivt. Att klubbar ligger så högt upp som möjligt i seriesystemet är också gynnsamt på alla sätt och vis.

Och kanske är det min TFK-koppling som ibland lurar några av er. Jag har de senaste åren anklagats för att vara negativt inställd till vitt skilda föreningar som Edet, Upphärad, Trollhättans Syrianska och inte minst just VFK. Jag tror att det beror på kritik och granskningar som tagits emot på fel sätt, men det finns också en annan intressant aspekt.

Som reporter är man inte allvetande, utan får förlita sig till sina källor och kontakter. ”Varför skriver du om x, när du inte skriver om y i den klubben?”, är en fråga som ibland dyker upp. Men då handlar det som sagt om vetskap och källor – vissa föreningar är helt enkelt lättare att täcka i det avseendet, eftersom man känner fler personer som har insyn (och är villiga att delge information).

Med det sagt: tipsa gärna mer, om smått och stort, positivt och negativt. Det är ju det enda sättet att i förlängningen få en så neutral och mångsidig bevakning som möjligt. Jag tror ju att det är den sortens journalistik som läsaren i gemen vill ha.

Så, min uppmaning till er alla är att riva alla fotbollens ridåer och gräva upp dess hemligheter.

Jag lovar nämligen att skriva om allt av intresse, oavsett vilken förening det gäller. Det har ni mitt ord på.

***

Annars då på Rakt upp i krysset? Tja, här har ni en kort resumé av den senaste tidens händelser:

  • FC Trollhättans ordförande Per Hallberg berättar här om klubbens fina sociala arbete.
  • Eva Wikman, ordförande i TBoIS, avslöjar att det är med skräckblandad förtjusning som hon följer föreningens stora framgångar på seniorsidan just nu.
  • Dessutom har Fredrik Tidlund, vice ordförande i Skoftebyn, gjort entré på Rakt upp i krysset, och han presenterar sig själv i det första inlägget.

/Ahlin